Nijeveen HELPT Oekraïne

Nieuwsberichten

Hoe wil je helpen?

Nijeveen helpt……al 2 jaar verder

door | feb 16, 2024

Nijeveen helpt…. al 2 jaar verder

Op 24 februari is het twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnen viel. De meesten van ons zullen de beelden nog wel herinneren van de tientallen kilometers lange kolonne militaire voortuigen op weg naar Kiev. Het begin van een oorlog die onze elke dag nog bezig houdt. In het begin kwamen er berichten dat een grote vloed van vluchtelingen naar ons land zou komen. We wilden daarop reageren en binnen een paar dagen hadden we vanuit de verenigingen en kerken van Nijeveen een stuurgroep opgericht. Het hele dorp deed mee! 

Het jeugdgebouw

Binnen de kortste keren hadden we het jeugdgebouw van de kerk van Kolderveen ingericht als noodopvang met bedden en al wat meer nodig was. De steun was hartverwarmend. Toen bleek dat de grote vloed uitbleef. De noodlocatie was niet nodig. Maar er was wel genoeg vraag voor woonplekken. Daarop besloten we op eigen kracht met het dorp onderdak te bieden. Ook enkele gezinnen in Nijeveen/Kolderveen boden ruimhartig onderdak. In het jeugdgebouw bieden we nu onderdak aan drie families. Al bijna twee jaar. Er moest heel veel geregeld worden. Bedden, beddengoed, containers, kookgerei, verlichting, internet, een douchecabine, een extra isolatiewand, uitkeringen, rijbewijzen, auto- en kiesreparaties…., fietsen, een muizenplaag, verstopte afvoer, lekkage, scholen en sport voor de kinderen en het gaat maar door. Zo hebben we een jaar lang nodig gehad om een bankpasje voor één van de gasten te regelen. Nederland is een regelland, met geweldige voorzieningen, maar het is vaak een doolhof. En alles kost tijd… En we hebben een leraar van respectabele leeftijd die onze gasten de nodige taallessen heeft gegeven en zelfs met ze zingt… Vorig jaar was het even spannend toen de energieprijzen de pan uitvlogen, maar ook daar kregen we alle steun.

Dankbaar voor alle steun van de vrijwilligers!

En nog steeds zijn we bezig. Enige tijd geleden moesten we een taxi-dienst opzetten. Binnen de kortste keren hadden we een whatsapp groep van mensen die bereid waren om wel een keer te rijden. Eén van de lastige dingen blijft toch altijd de taal. Hoe leg je uit wie je brand moet bellen en hoe het bij de huisarts werkt. En hoe leg je uit wat een vertrouwenspersoon is? Dat geeft met tijden ook wel humor. Zoals toen iemand ‘nuchter’ voor bloedonderzoek moest komen. ‘Maar dat is helemaal aan het einde van de middag, mag ik dan niets eten’. Na even bellen bleek dat toch niet nodig. Je mocht ook ‘niet nuchter’ komen. Maar hoe vertaal je dat? Er kwam een paniektelefoontje: onze gast had nu begrepen dat ze van tevoren een borrel moest nemen! Tja, het is maar hoe je het vertaalt. De situatie is ook veranderd. Van het najaar werd hoopvol uitgekeken naar het offensief van Oekraïne, maar dat liep vast. En nu lijkt het er op dat het nog lange lange tijd kan duren… Dat vraagt ook dat we nadenken over een langere termijn. Als stuurgroep blijven we ons daar voor inzetten. En we zijn werkelijk dankbaar dat de kerk van Kolderveen zo ruimhartig het jeugdgebouw beschikbaar stelt! En wat elke keer weer bemoedigend is: we doen het samen. Waar we vragen hebben, mensen nodig hebben, hulp of advies, of steun: Nijeveen is er en Nijeveen helpt. Met elkaar bieden we ze een klein lichtpuntje in deze gewelddadige wereld. En u weet dat er alleen al in Nederland zo duizenden lichtpuntjes zijn waarmee we samen een hartverwarmend licht vormen. 

Namens de stuurgroep Nijeveen Helpt

René Kok