Nijeveen HELPT Oekraïne

Nieuwsberichten

Hoe wil je helpen?

Update 9 mei 2022

door | mei 9, 2022

Het meeste vrijwilligerswerk gebeurt achter de schermen. Dat geldt ook voor Nijeveen helpt Oekraïne. Als u er weinig van ziet, is dat de reden, want er gebeurt van alles.

In overleg met de gemeente Meppel zijn onze locaties allereerst beschikbaar voor noodopvang. Het was te verwachten dat een stroom van vluchtelingen onze kant op zijn komen. Nu, dat is niet gebeurd. Dat is ook begrijpelijk: de meeste vluchtelingen willen het liefst dichtbij hun land blijven. Helaas zijn de berichten van de opvanglocaties daar ook zorgelijk. Zo veel mensen op elkaar, de hulpdiensten die uitgeput raken. Dat heeft ertoe geleid dat er wel een continue kleinere stroom van vluchtelingen op zoek is naar onderdak.

Als stuurgroep hebben wij besloten daarop in te spelen en is het jeugdgebouw van Kolderveen ‘omgebouwd’ tot een locatie waar we mensen voor langere tijd kunnen opvangen. Het zijn nu drie ‘wooneenheden’. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Er moest weer veel geregeld en aangepast worden. Om maar een paar dingen te noemen: er moest goede sanitaire voorziening komen, internet, sloten vervangen, woonruimtes ingericht, vuilcontainers, keukenapparatuur worden aangesloten, enz. Daarnaast voorzien we mensen die bij gastgezinnen zijn geplaatst van de nodige hulp en goederen. Ze hebben immers alles achter gelaten en komen met weinig anders dan de kleren die ze aan hebben en enkele dierbare bezittingen.

Ondertussen hebben we onderdak kunnen bieden aan enkele gasten. De komende weken kunnen er nog meer komen. Het zijn mensen net als wij. Alleen hebben ze een land in oorlog achter zich gelaten met alle verschrikkingen van dien. Ze zoeken veilig onderdak en rust. Dat bieden wij hen. We lopen de deur bij hen ook niet plat. De contacten verlopen via enkele contactpersonen zodat zij ook de rust krijgen die ze nodig hebben. Wel zijn we 24/7 bereikbaar voor nood. Een voorwaarde is dat de vluchtelingen die bij ons onderdak vinden zich moeten registeren bij de gemeente. Daarmee krijgen ze weekgeld en is ook de medische zorg gedekt. De overheid betaalt dat dus. Dat maakt het ook mogelijk om als het nodig is voor langere tijd hen onderdak te bieden. Bijzonder is en blijft hoe onze dorpsgemeenschap betrokken is. Voor alle klussen vinden we steeds weer mensen bereid die helpen. En het is ook hartverwarmend hoeveel acties en sponsoractiviteiten zijn opgezet om dit werk mogelijk te maken. Dat stemt ons dankbaar.

We hebben geen besef van de verschrikkingen die in Oekraïne elke dag plaatsvinden. We hebben blijkbaar ook weinig invloed op wat daar gebeurt. Wat we wel kunnen doen is op bescheiden wijze de mensen die op ons pad komen een welkom en veilig onderdak te bieden. Dat doen we als dorp samen.

Dat we het samen doen blijkt wel uit de vele acties die er zijn geweest en waarvan de opbrengst naar de stichting gaat.

  • Zangdienst met optredens van het Christelijk Mannenkoor Meppel en het Mannenensemble Nijeveen o.l.v. Johan Rodenhuis – € 711,86
  • SVN ‘69 jeugd – € 3250,-
  • Benefietconcert Muziekvereniging Euphonia – €754,-
  • Verschillende giften ontvangen van verenigingen waaronder Popkoor Afslag Nijeveen en DOS’46

We zijn dankbaar dat Nijeveen ook echt laat zien dit samen te willen doen. U en jullie allen heel erg bedankt!